Witajcie!
Jak tak patrze ostatnio o czym piszę, to wychodzi mi blog kulinarny, nie wiedzieć czemu???
Nie myślcie,że przestałam myśleć o urządzaniu naszego mieszkania.
Co to, to nie!!!!
Cała lista rzeczy do kupienia i zrobienia podczas naszego marcowo-kwietniowego pobytu w Polsce
tworzy się i rozszerza niemiłosiernie.
Nie wiem czy starczy nam dni,biorąc pod uwagę święta i drugie urodziny naszego L.
A właśnie to ostatnie wydarzenie zaczynam powoli planować,więc tematyka urodzinowych przyjęć dla dzieci na pewno niebawem się pojawi.
Tymczasem,jak wiecie walczę ze słodyczami,a raczej z nie jedzeniem ich
( w nadmiernych ilościach,oczywiście)
Całkowicie bym nie dała rady się ich wyzbyć,głód byłby za duży na skutek odstawienia.
Jednak jest coś,czego się trzymam jak pijany płotu-jakby rzekła moja mama:),
a mianowicie nie kupuję gotowych słodyczy w sklepach!
Tylko zakasuję rękawy i sama piekę:)
Dumna z tego powodu jestem!
No więc, co też robię jak mnie najdzie ochota na coś pysznego?
Sprawdzam co akurat mam w lodówce, szafkach i ...improwizuję!
Mam nadzieję , łasuchy są wśród Was, bo dziś coś pysznie-prostego!!!
CIASTO FRANCUSKIE Z TWAROŻKIEM I BRZOSKWINIAMI
składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 twarożek (ok 250g) lub inny serek śmietanowy
1 puszka brzoskwiń
1-2 cukry waniliowe/lub miód
wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do ok.180 stopni.
W międzyczasie wyciągamy ciasto francuskie i nacinamy boki (jak na zdjęciu poniżej)
Twarożek mieszamy w kilkoma poszatkowanymi brzoskwiniami,cukrem waniliowym lub miodem
( w zależności jak słodki efekt chcemy uzyskać).
Smarujemy nimi ciasto francuskie.
Na serek dajemy kawałki brzoskwiń.
Zawijamy ciasto,lekko nakłuwając widelcem jego wierzch i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 30-35min na środkowym poziomie piekarnika.
Gotowe!!!!
Eksperyment się powiódł. Francuski zawijaniec wyszedł lekko kwaskowy. Idealny do porannej kawy.
Smacznego!
A Wy improwizujecie w kuchni,czy raczej trzymacie się przepisów?
Cudownego dnia!!!!!
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz