Weekend, planowany od tygodnia z zaproszonymi gośćmi, pieczołowicie wybranym menu:), debiutującym ciastem...został pokonamy przez... katar L.
Jednak jak mówi stare przysłowie "co się odwlecze...." no więc, zamiast domu pełnego ludzi spędziliśmy ten czas razem:)
Pisząc "razem", mam na myśli, naprawdę RAZEM!
Nie oddaliliśmy się od siebie nawet na krok, skutecznie uziemieni w domu co rusz wycierając, udrażniając, przedmuchując zatkany nosek.
A nie, przepraszam nadmienić należy że Rodzicielka czyli Ja, urwała się wczoraj skutecznie zachęcona wizją noworocznych przecen.
Urwanie trwało jakieś 2h20min:)
Tyle w zupełności wystarczyło ,aby siatki zapełniły się łupami,
a serce zdążyło zatęsknić za moimi Mężczyznami.
Powrót ukoronowany został, sporym kawałkiem naszego dzisiejszego Bohatera:)
Ciasto z bakaliami
składniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru (ja dałam szklankę i wyszło słodkie)
4 żółtka
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenie
1 łyżeczka sody
kilka kropel olejku migdałowego
1szklanka pokruszonych orzechów włoskich
garść rodzynek ( ja dałam morele suszone)
4 duże jabłka
wykonanie:
Do 2 szklanek mąki, 1,5 szklanki cukru dodajemy żółtka, 0,5 szklanki oleju, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody i kilka kropel olejku migdałowego.
Wszystko dobrze mieszamy.
Następnie dodajemy szklankę pokruszonych orzechów włoskich, garść rodzynek lub moreli (wcześniej sparzonych i osuszonych) i 4 duże jabłka obrane i pokrojone w kostkę.
Na koniec dodajemy ubita z białek pianę i delikatnie mieszamy wszystkie składniki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto pieczemy 40-50 min.
Możemy udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.
Możemy udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.
Na wyraźną prośbę M, zostawiłam ciasto sauté :)
Wygląda bardzo zachęcająco:) . Życzę zdrówka:)
OdpowiedzUsuńJest smaczne, proste i szybkie w wykonanu, czyli idealne dla młodej mamy:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i walczymy dalej!
pozdrawiam:)