Jakiś czas temu ustaliłam, że poniedziałek, będzie dniem z przepisami dla dzieci.
Ostatnio trochę to zaniechałam, ale dziś wracam ze świeżutkim przepisem,
testowanym oczywiście przez L.
Zasmakowało mu więc jest!
Zupka z cielęciną
składniki:
kawałek cielęciny (ok. 10-15 dag)
kminek ( na czubku łyżeczki)
3 średnie marchewki
1/2 średniej pietruszki
1 duży ziemniak
1 dużą łyżkę kaszki kukurydzianej
1 por (biała część)
kawałeczek selera
2 ząbki czosnku
szczypta imbiru
szczypta soli
parę kropel cytryny
szczypta kurkumy
odrobina masła
wykonanie:
Do 1/2 litra wrzątku dodajemy szczyptę kurkumy. Następnie kawałek cielęciny, kminku na czubku łyżeczki, 3 średnie marchewki, 1/2 średniej pietruszki, 1 dużego ziemniaka, 1 dużą łyżkę kaszki kukurydzianej.
Potem dodajemy 1 pora (białą część), kawałek selera, 2 ząbki czosnku, szczyptę imbiru, szczyptę soli.
Gotujemy do miękkości (ok. 1,5 godz.) i miksujemy.
Po zmiksowaniu dajemy parę kropli cytryny, szczyptę kurkumy, odrobinę masła i szczyptę imbiru.
Cielęcinę stosujemy na przemian z indykiem. Co parę dni zamiast mięska do zupy dodajemy żółtko.
Na zdrowie!
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz