środa, 29 stycznia 2014

Indyk z fetą, papryką i pieczarkami w cieście francuskim



Dziś, coś naprawdę szybkiego do przygotowania na obiad.







składniki na (8 porcji)

filety z indyka (ok.400g)
2 ciasta francuskie
1 papryka
pieczarki (ok 400g)
ser feta (1 opakowanie)
3 ząbki czosnku
olej/oliwa
 sos sojowy
sól
pieprz



wykonanie:


Filety z indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w paski lub kostkę i przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Ja użyłam sosu sojowego. 
Tak zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na min.1 godzinę
.
Paprykę, pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy, by delikatnie zmiękły. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu.

 Mięso podsmażamy około 5 minut, na patelni z wyciśniętymi ząbkami czosnku.


Ciasto francuskie kroimy na cztery równe części. Z jednego ciasta wyjdą cztery porcje. Ja używam dwóch opakowań.





Na każdą część ciasta układamy podsmażone warzywa i indyka. 
Na wierzch dajemy fetę.






Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

 Zawijamy wedle uznania i umiejętności:) i smarujemy rozmąconym jajkiem.






Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40min w temperaturze 180 stopni.
Obserwujemy i jak ciasto się zrumieni wyłączamy piekarnik.



Dobra rada:

Nie otwierajmy od razu piekarnika, bo ciasto może nam opaść. Lepiej wyłączyć piekarnik pozostawiając w środku nasze danie jeszcze kilka minut.






Gotowe!






 Znakomicie smakują na ciepło jak i zimno.

Mój M często bierze je ze sobą do pracy, na drugie śniadanie.

 (dlatego, przepis jest od razu na 8 porcji, bo bardzo szybko znikają)!



Smacznego!


:)