Dziś, coś naprawdę szybkiego do przygotowania na obiad.
składniki na (8 porcji)
filety z indyka (ok.400g)
2 ciasta francuskie
1 papryka
pieczarki (ok 400g)
ser feta (1 opakowanie)
3 ząbki czosnku
olej/oliwa
sos sojowy
sól
pieprz
wykonanie:
Filety z indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w paski lub kostkę i przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Ja użyłam sosu sojowego.
Tak zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na min.1 godzinę
.
Paprykę, pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy, by delikatnie zmiękły. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
Mięso podsmażamy około 5 minut, na patelni z wyciśniętymi ząbkami czosnku.
Ciasto francuskie kroimy na cztery równe części. Z jednego ciasta wyjdą cztery porcje. Ja używam dwóch opakowań.
Na każdą część ciasta układamy podsmażone warzywa i indyka.
Na wierzch dajemy fetę.
Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zawijamy wedle uznania i umiejętności:) i smarujemy rozmąconym jajkiem.
Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40min w temperaturze 180 stopni.
Obserwujemy i jak ciasto się zrumieni wyłączamy piekarnik.
Dobra rada:
Nie otwierajmy od razu piekarnika, bo ciasto może nam opaść. Lepiej wyłączyć piekarnik pozostawiając w środku nasze danie jeszcze kilka minut.
Gotowe!
Znakomicie smakują na ciepło jak i zimno.
Mój M często bierze je ze sobą do pracy, na drugie śniadanie.
Mój M często bierze je ze sobą do pracy, na drugie śniadanie.
(dlatego, przepis jest od razu na 8 porcji, bo bardzo szybko znikają)!
Smacznego!
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz