poniedziałek, 3 lutego 2014

Gulaszyk dla dziecka około roczku



Dolecieliśmy, walizki rozpakowane, druga noc za nami, więc nasz miesiąc nad pięknym polskim Bałtykiem można uznać za rozpoczęty:)

Polska przywitała nas śniegiem i słoneczną pogodą. 

Wczoraj już jednak  przyszła odwilż, ale śnieg zobaczony, więc się liczy!


Nowy tydzień= nowy przepis...tak jak obiecałam.


 Oto i on!


Gulaszyk dla maluszka

składniki:

polędwica wołowa (ok.10 dag)
1/2 małej marchewki
cebula
1 ząbek czosnku
łyżka bardzo drobno pokrojonej zieleniny ( do wyboru liście pietruszki, botwinki, koperku)
odrobina mąki ziemniaczanej
szczypta tymianku
szczypta kminku
szczypta mielonej kolendry
szczypta imbiru
szczypta bazylii
szczypta soli 
szczypta kurkumy


wykonanie:

Do 1 szklanki wrzątku dodajemy szczyptę tymianku i drobno posiekaną polędwicę wołową.

1/2 marchewki ścieramy na tarce i dodajemy do tymianku i polędwicy.
 Doprawiamy szczyptą kminku, dodajemy drobno pokrojoną 1 cebulę, 1 ząbek czosnku (wcześniej przeciśnięty przez wyciskarkę), szczyptę mielonej kolendry, szczyptę imbiru i szczyptę soli.
Liście pietruszki lub/i  koperku, botwinki bardzo drobno kroimy. Łyżkę tak otrzymanej zieleniny dodajemy do wywaru ze szczyptą bazylii i kurkumy.

Gotujemy pod przykryciem na słabym gazie przez godzinę i zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej.
Tak przygotowany gulaszyk podajemy do ziemniaków, drobniutkiego makaronu, kaszy bądź lanych kluseczek.


uwaga!
Danie to jest idealne dla dzieci, które już są w posiadaniu zębów i choć trochę potrafią gryźć.

Oczywiście, w razie potrzeby, warzywa możemy dodatkowo rozdrobnić widelcem.

.

 Na zdrowie!

:)