Witajcie Kochani!
Jak minęła Wam majówka? Pogoda dopisała grillowaniu?
Nas w tym roku ominęły te dni wolne,a weekend minął nam na czekaniu na niedzielna wizytę u pediatry. Było trochę nerwów,ale miejmy nadzieję,że już będzie lepiej.
Żegnamy się jednak z nabiałem i warzywami z karotenem,choć na jakiś czas.
Za to w Anglii dziś jest dzień wolny od pracy.
Dodajmy,że pogoda jak na razie dopisuje,więc jak tylko L zaliczy przedpołudniową drzemkę udajemy się na spacer.
W związku,że ostatnie dni minęły nam pod znakiem wysypki L i szukania nowych przepisów.
Dlatego dziś najnowszy,wypróbowany już przepis na...
Kartoflankę z ryżem
składniki:
10dag cielęciny z kością (ja użyłam cielęciny bez kości)
szczypta tymianku
szczypta kminku,
szczypta imbiru
1 ziele angielskie
1/2 łyżeczki soli
1-2 gałązki pietruszki
szczypta bazylii
szczypta kurkumy
2 mniejsze marchewki
1 mała pietruszka
6-8 ziemniaków
2 łyżki ryżu
1 średnia cebula
1 mały ząbek czosnku
kawałek pora ok. 5-7cm
sok z cytryny
szczypta majeranku
szczypta majeranku
oliwa z oliwek,lub ociupinka masła
szczypta pieprzu czarnego
wykonanie:
Do litra wrzącej wody (ja zagotowałam ponad litr,żeby zupki wyszło więcej) dodajemy szczyptę tymianku ,szczyptę kminku, cielęcinę, szczyptę imbiru, 1 ziele angielskie i 1/2 łyżeczkę soli.
Gotujemy 1,5h( jeśli mamy cielęcinę z kością).
Mając cielęcinę bez kości gotujemy 20-30min.
Następnie dodajemy: 1-2 gałązki pietruszki, szczyptę bazylii, szczyptę kurkumy.
Obieramy, kroimy na kilka mniejszych części i dodajemy 2 mniejsze marchewki, 1 malutką pietruszkę, 6-8 ziemniaków.
Następnie dokładamy 2 łyżki ryżu i kawałek pora pokrojonego w talarki. 1 średnią cebulę,1 mały ząbek czosnku obieramy,kroimy i dodajemy do zupy.
Gotujemy 1 godzinę.
Tak przygotowaną zupkę miksujemy (lub rozgniatamy widelcem w zależności od ilości posiadanych przez nasze dziecko zębów).
Na koniec możemy doprawić kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą majeranku, ociupinką masła lub oliwy z oliwek, szczyptą pieprzu czarnego.
Smacznego!
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz