środa, 11 grudnia 2013

Ciasto korzenne z jabłkami



"Słodki Salcesonik"

Doskonałe ciasto nie tylko do zimowej przedpołudniowej kawy :) Szybkie do wykonania. Uwaga! Jeszcze szybciej znika po upieczeniu. Musiałam się spieszyć, żeby zrobić zdjęcie:)



składniki:

4 jajka (całe)
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka oleju
1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
4 duże jabłka

wykonanie:

W misce miksujemy 4 jajka dodając 3/4  szklanki cukru. Po uzyskaniu jednolitej masy i rozpuszczeniu się cukru dodajemy 2 szklanki mąki dalej miksując . Następnie dajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody, 1 szklankę oleju, 1 łyżkę kakao i 1 łyżeczkę przyprawy do piernika. Teraz lepiej już wszystko wymieszać łyżką. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Dodajemy do masy i mieszamy.
Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.