Dziś poniedziałek,więc zaczynamy nowy tydzień z naszymi Maluszkami i z nowym przepisem właśnie dla nich!:)
Zupka dyniowa
składniki:
1/2 dyni-ok.(150-200g) ja używam dyni piżmowej
batat/ziemniak
łyżka kaszki kukurydzianej
szczypta kurkumy
1/4 łyżeczki imbiru
szczypta soli
ok.3 kropli oliwy z oliwek
Dynię obieramy ze skóry,usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Ziemniaka obieramy ze skórki i też kroimy w kostkę.Wrzucamy do 1/2l gotującej się wody. Dodajemy łyżkę kaszki kukurydzianej, ok.3 kropli oliwy z oliwek, szczyptę kurkumy,1/4 łyżeczki imbiru i szczyptę soli.
Gotujemy 30-40min. na małym gazie z lekko uchyloną pokrywką. Mieszamy zupkę od czasu do czasu ( kaszka lubi przywierać do dna garnka). Gdy warzywa będą już miękkie całość miksujemy.Gotowe!
Zupka starcza na dwie/trzy porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz