W zeszłym roku, gdy byłam z L w ciąży, postanowiłam do przedświątecznych przygotowań dodać pieczenie pierników. Zawsze mi się to podobało, ale jakoś nie było czasu , nie czułam się też zbyt zaprzyjaźniona z piekarnikiem:) Długo szukałam dobrego i prostego przepisu.W końcu znalazłam i pierniczki wyszły pyszne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się korzennym,świątecznym zapachem!
1 |
Oczywiście pierniczki nie dotrwały do świąt, więc musiałam piec je jeszcze kilka razy:) Oto przepis:
Pierniczki korzenne
skład:
250g mąki
50g mielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
szczypta imbiru
120g cukru pudru
120g masła
1 jajko
skórka z 1/2 cytryny
wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i przyprawy. W oddzielnym naczyniu za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko i skórkę z cytryny. Zmielone migdały łączymy z mąką i przyprawami. Na koniec łączymy masę maślana z masą mączną i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy i odciskamy foremki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni o 10-12 min.( w zależności od grubości naszych pierniczków). Najlepiej ułożyć pierniki na papierze pergaminowym.
Lukier do pierniczków
składniki:
1 szklanka cukru pudru
2 krople olejku migdałowego
1 białko z małego jajka
wykonanie:
Jajko myjemy i polewamy wrzątkiem. Następnie oddzielamy białko od żółtka.
Biało ubijamy mikserem do uzyskania piany, dodajemy przesiany cukier puder i dalej ubijamy. Dodajemy aromat. Lukier musi być gęsty, aby dało się nim robić wzorki. Gotowy lukier najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego. Polukrowane pierniczki zostawiamy do całkowitego wyschnięcia.
Miałam okazję je smakować. Były wyśmienite. MM
OdpowiedzUsuń